Produkty

Produkty

Produkty pszczele pochodzą z własnego gospodarstwa pasiecznego prowadzonego przez Tytusa Woźniaka. Pasieka oferuje różne odmiany miodów: 
 akacjowy
 nawłociowy
 gryczany
 lipowy 
 rzepakowy 
spadziowy (liściasty i iglasty)
 wielokwiatowy 

 Właściwości miodu 
 Miód to naturalny produkt wytworzony przez pszczoły. Powstaje z nektaru kwiatów lub soków roślinnych (spadzi). Zawiera cukry proste, enzymy, mikroelementy oraz witaminy. Jest doskonale znany jako smaczny i odżywczy składnik diety. 

 Miód jest wysoko ceniony w medycynie naturalnej przede wszystkim ze względu na swoje działanie wzmacniające odporność organizmu. Regularne spożywanie miodu podnosi odporność wobec niektórych toksyn pochodzących z zanieczyszczeń środowiska. Poszczególne odmiany miodu są polecane w różnych stanach i schorzeniach. Przykładowo, miód wielokwiatowy jest zalecany przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym oraz w stanach alergicznych dróg oddechowych, miód lipowy w chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych, miód gryczany jest zalecany dla osób z chorobami serca, miód rzepakowy przy niedomaganiach wątroby, miód nawłociowym przy chorobach nadciśnienia tętniczego i w prewencji przed miażdżycą.

 Spożywanie miodu: Zapobiegawczo, należy spożywać 2-3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej, u dzieci 2 razy na dzień po 1 łyżeczce do herbaty. Najlepiej rozpuszczać w letniej wodzie (1/2 szklanki) i pozostawić na jakiś czas przed wypiciem.

 Naturalna krystalizacja 
 Każdy miód po pewnym czasie naturalnie krystalizuje. W zależności od gatunku miodu ten proces zachodzi szybciej (np. rzepakowy) lub wolniej (np. akacjowy). Czasami w trakcie krystalizacji oddzielają się dwie frakcje miodu: stała (glukoza) i ciekła (fruktoza). Warto wiedzieć, że krystalizacja nie zmienia wartości odżywczych ani leczniczych miodu. Jeśli ktoś lubi miód w stanie płynnym, to bez utraty właściwości może samodzielnie zdekrystalizować miód. Warunkiem jest bardzo wolne podgrzewanie w kąpieli wodnej nieprzekraczającej temperatury 42 st. C. 

 Pyłek pszczeli - właściwości 
 Pyłek jest mniej znanym produktem pszczelim, lecz jeszcze cenniejszym od miodu. Ziarna pyłku są zbierane przez pszczoły z kwiatów, sklejane w małe kuleczki, znoszone do ula i przeznaczane do karmienia potomstwa, jako główne źródło białka. 

 Dla człowieka, pyłek jest w pełni przyswajalny i wartościowy ze względu na zawartość wszystkich niezbędnych aminokwasów. Zawiera także mikroelementy i witaminy. Polecany dla osób osłabionych przebytymi chorobami, a także w profilaktyce dla osób potrzebujących wzbogacenia diety łatwostrawnym białkiem. 

 Spożywanie pyłku: 1-2 łyżeczki pyłku zalać ciepłą wodą (1/2 szklanki), pozwolić na rozpuszczenie się, zawiesinę rozmieszać i wypić. 

 Atrakcyjnym sposobem podawania pyłku jest dodawanie go do płatków śniadaniowych, jako posypka do lodów i innych deserów, mieszanie pyłku z miodem. 

 Przechowywanie miodu i pyłku
 Miód zachowuje swoje właściwości lecznicze przez wiele lat pod warunkiem przechowywania go w pomieszczeniach suchych, bez silnych zapachów, czystych, poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych, w temperaturze 5-10 st. C. Pyłek, ze względu na zawartość białka może być przechowywany krócej od miodu. Bez utraty właściwości suszony pyłek można spożywać do 1 roku. Warunki przechowywania pyłku - jak miodu, z tym, że pyłek można zamrażać, co przedłuża jego okres przydatności.
Pasieka u Tytusa (c)2019, Wszelkie Prawa Zastrzeżone

free website
built with
kopage